Rovarok – a jövő fehérjeforrása

A globális népesség folyamatosan növekszik. Az elmúlt öt évtizedben megduplázódott, négyről nyolcmilliárdra, és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re közel 10 milliárdhoz fogunk járni.

Ez óriási terhelést jelent a világ jelenlegi élelmiszerforrásaira, és az élelmiszer-előállítási módszerekben jelentős változtatásokra lesz szükség a tápláló élelmiszerek elegendő és fenntartható ellátásának biztosításához.

A kereslet gyors növekedése

Az étkezési szokások változása miatt a fehérje iránti kereslet meghaladja a népességnövekedést. Becslések szerint 2050-re 50%-kal több fehérjét fogunk fogyasztani, ami évente további 256 millió tonnát jelent.

Ugyanakkor a hagyományos hús- és növényi eredetű fehérjék előállításának helyigénye korlátozott, a hústermelés pedig igen erőforrásigényes.

Egy másik figyelembe veendő tényező, hogy jelenleg a globálisan megtermelt élelmiszerek egyharmada megy szemétbe.

A fenti kihívások egyértelműen azt mutatják, hogy új fehérjetermelési módokra van szükségünk, ha fel akarjuk zárni a fehérjerést.

Rovar alapú fehérje

A rovarok fehérjeforrásként való felhasználása az egyik módja annak, hogy megfeleljünk a fehérjeellátás és az élelmiszer-pazarlás növekvő kihívásainak. A rovarok fenntartható fehérjeforrást jelentenek, és a tenyésztési folyamat minimális erőforrást igényel a hagyományos állattenyésztéshez képest.

A fő forrás a különböző típusú hulladékok, mint például a mezőgazdaság, a sörfőzdék, az élelmiszer-előállítási folyamatok és a konyhai hulladék. Ily módon a rovartenyésztés hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, és fenntartható és jövedelmező módja a szerves hulladékok értékes termékekké történő átalakításának.

A kombinált rovartenyésztő és fehérjefeldolgozó üzemeknek három terméke van:

1. Rovarliszt

A rovarfehérje liszt kiváló minőségű, kiegyensúlyozott aminosavprofillal, valamint nagyon jó ízű és emészthetőséggel rendelkezik. A rovarfehérje liszt általános felhasználási területei a következők:

  • Hipoallergiás kutyaeledel
  • Nagy teljesítményű haltakarmány
  • Nagy teljesítményű baromfitakarmány
  • Attraktáns ráktakarmányokhoz
  • Nagy növekedésű brojler takarmány
2. Rovar zsírok, olajok

A rovarfehérje liszt kiváló minőségű, kiegyensúlyozott aminosavprofillal, valamint nagyon jó ízű és emészthetőséggel rendelkezik. A rovarfehérje liszt általános felhasználási területei a következők:

  • Hipoallergiás kutyaeledel
  • Nagy teljesítményű haltakarmány
  • Nagy teljesítményű baromfitakarmány
  • Attraktáns ráktakarmányokhoz
  • Nagy növekedésű brojler takarmány
3. Rovarmaradék

A rovartenyésztésből származó maradványok (pl. rovarhulladék) újra felhasználhatók műtrágyaként a mezőgazdaságban és a kertészetben. Egy másik lehetséges felhasználás a biogáz termelés nyersanyaga.

A rovartenyésztés szerepe az élelmiszer- ellátási láncban

A rovarfehérje előállítása más fehérjeformákhoz képest nagyon alacsony környezeti hatással bír. Ezenkívül a rovartenyésztés fontos szerepet játszhat az élelmiszer-ellátási lánc más részeinek fenntarthatóbbá tételében.

Ma a tenyésztett növények és állatok jelentik a fő táplálékforrásunkat. Feldolgozás, vásárlás és fogyasztás után 1,3 milliárd tonna szerves hulladék keletkezik. Ennek nagy része nem ad további értéket, és elvész.

A hulladék azonban újra felhasználható rovarok takarmányaként. Megfelelő adagolással tökéletes takarmányt biztosít a rovarok növekedésének támogatásához. A felnevelt lárvák értékes fehérjékké és lipidekké dolgozhatók fel, és takarmányként használhatók fel. A rovarok már sok állat természetes táplálékát jelentik, és vonzó takarmányt jelentenek halak és baromfi számára.

A rovartenyésztésből származó maradványok – a rovarveszteség és a rovarhulladék – műtrágyaként hasznosíthatók a növénytermesztésben, vagyis a rovarok fenntartható tápanyagforrást biztosítanak mind a tenyésztett növények, mind az állatok számára.

A rovarok helyben termelhetők, és nincs szükségük arra a hatalmas területre, amelyet más fehérjeforrások – például állatállomány – igényelnek a termesztéshez.

Miért a fekete katonalégy lárva

Számos magas tápértékű rovarfaj alkalmas tenyésztésre, pl. tücskök és lisztkukacok. A legnépszerűbb faj azonban a fekete katonalégy lárvája, amelynek számos előnye van:

1. Az alapanyag rugalmassága

A lárvák sokféle szerves hulladékkal etethetők, beleértve:

  • Zöldség-gyümölcs maradékok
  • Elhasznált gabona sörfőzdékből
  • Kereskedelmi élelmiszer-iszap
  • Tejtermékek és egyéb élelmiszerek feldolgozásából származó maradékok
  • A pékségekből, szupermarketekből és az élelmiszer-szolgáltató iparból kiselejtezett élelmiszer
2. Gyors növekedés

A rövid növekedési ciklus a fekete katonát nagyon alkalmassá teszi a gazdálkodásra. A tojások lerakása után csak egy-két hét telik el, mire a lárvák készen állnak a betakarításra.

3. Magas tápanyagkoncentráció

Mivel a teljesen kifejlett légynek nincs szája, fel kell halmoznia mindazt az energiát és tápanyagot, amelyre szüksége lesz egész életéhez, amíg lárvaállapotban van. Ennek eredményeként a lárvák kivételesen képesek tápanyagokat felvenni, fehérjékké és lipidekké alakítani és tárolni.

4. Tömeges nevelésre alkalmas

A fekete katonalégylárvák nagy sűrűségű környezetben fejlődnek, így ideálisak rovartenyésztéshez.

Rovarliszt haltakarmányként

A kulcsfontosságú piaci mutatók azt mutatják, hogy az ipari rovarok feldolgozásának piaca hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik, és a bővülés kiaknázására irányuló befektetések egyre nőnek.

A rovarfehérjék egyik legfontosabb alkalmazása a haltenyésztés. Az akvakultúra-üzemekben a haltermelés folyamatosan növekszik, és a haltakarmány iránti kereslet is. Bár az akvakultúra meghatározó takarmánya, a halliszt előállítása elengedhetetlen az ipar számára, a kapacitások már végesek. Ez rámutat arra, hogy új fehérjeforrásokra van szükség, amelyek biztosíthatják a globális élelmiszer-ellátási láncot. A rovarokból származó fehérje előállítására szolgáló új eljárások kifejlesztése ennek köszönhetően felgyorsult.

Forrás: ALFALAVAL

Scroll to Top