Döntött az EU: engedélyezték a rovarfehérjék használatát a takarmányozásban

Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfik és a sertések takarmányozásában a rovarfehérjék felhasználását, valamint az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állati fehérje-alapú takarmányt. Ez jó hír a hazai állattartóknak is, mivel hosszabb távon a jelentősen megdrágult gabona és az importszója kiváltása is lehetségessé válik.

A magyar állattartóknak is mérsékelheti az önköltség jelentős részét kitevő takarmány árát az Európai Bizottság napokban életbe lépett új irányelve. Ebben arról határoznak, hogy a baromfi- és a sertéságazatban a takarmány előállításához felhasználható lesz a rovari alapú fehérje, valamint a keresztetetés. Újabb lehetőségek nyílnak meg a takarmányozásban, azonban az újonnan életbe lépett uniós irányelv rövid távon nem, csak hosszú távon jelenthet alternatívát – írja a Magyar Nemzet. A rovari fehérje alkalmazására egyelőre egyébként nincs gyakorlat, ennél sokkal fontosabb az úgynevezett keresztetetés. Ez azt jelenti, hogy például a sertéseknek adott takarmányban fel lehet használni az elhullott baromfikból készült húslisztet is.

Ez eddig nem volt engedélyezett a haszonállattartásban, de más területeken, például a kutyaeledel-gyártásban régóta gyakorlat. Az ágazat szereplői azt állítják, hogy nem jár sem élelmiszer-biztonsági, sem állategészségügyi kockázattal ezeknek az alternatív takarmányoknak az alkalmazása. Ennek az az oka, hogy a baromfifélék alapvetően rovarevők, míg a sertés mindenevő. Az alapanyagok előállítása pedig ellenőrzött körülmények között, szabályozottan történhet. Ez jó hír a hazai állattartóknak is, mivel hosszabb távon a jelentősen megdrágult gabona és az importszója kiváltása is lehetségessé válik. A fogyasztók pedig a fenntarthatóbb módon készült alapanyag mellett a sokszor génmódosított eljárással termesztett importszója kiváltását díjazhatják.

Forrás: AGRARSZEKTOR.HU

2021. szeptember 9.

Scroll to Top