Rovarfehérje, ígéretes megoldás a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszertermelés fellendítésére

A fenntarthatóságnak és az alacsony környezeti hatásnak kell az agrárélelmiszer-ágazat minden új fejlesztésének középpontjában állnia. Ígéretes megoldás a rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása állati takarmányként, de emberi fogyasztásra szánt élelmiszerként is.

Egy apró megoldás egy nagy problémára

A világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9 milliárdot. A kereslet kielégítéséhez a jelenlegi növénytermesztésnek meg kell duplázódnia. A mezőgazdaság terjeszkedését hátráltatja a föld elérhetősége, a vízhiány és a klímaváltozás. Ugyanakkor a mezőgazdaság és különösen az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Mivel a globális fehérjefogyasztás az előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben növekedni fog, valamint a hús és a hal kulcsfontosságú fehérjeforrás, a fenntarthatóságnak és az alacsony környezeti hatásnak kell az agrárélelmiszer-ágazat minden új fejlesztésének középpontjában állnia.

Amint azt az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ehető rovarokról szóló jelentésében kiemelte, e kihívások némelyikének kezelésére ígéretes megoldás a rovarok alternatív fehérjeforrásként történő felhasználása állati takarmányként, de emberi fogyasztásra szánt élelmiszerként is.

Jelenleg nagy mezőgazdasági területeket használnak haszonnövények, például szója termesztésére állatállomány és akvakultúra takarmányozására, versenyezve a földért és az erőforrásokért az emberi élelmiszertermeléssel. Ezek a hagyományos fehérjeforrások drágák, egyre ritkábbak és jelentős környezeti hatásuk van. A rovarok fehérjében és zsírban gazdagok, és fontos vitamin- és ásványianyag-források lehetnek, így jó alternatív takarmányként szolgálhatnak az állatok számára.

A rovarok begyűjthetők vadonból vagy tenyésztettekből. A rovartenyésztési rendszerek hatékonyan alakítják át a szerves anyagokat fehérjékké. Ezen túlmenően a rovarok szerves hulladékkal (pl. élelmiszer-hulladékkal) etethetők, magas fehérje- és zsírtartalmú termékké alakítva, lehetőséget kínálva a körkörös gazdasági megközelítések kidolgozására. A magas fehérjetartalom és az alacsony szén-dioxid-kibocsátás kombinációja ígéretes megoldást jelent a mezőgazdaság környezeti hatásainak csökkentésére a rovarok alternatív fehérjeforrásként történő felhasználása takarmányozáshoz.

A rovarok emberi fogyasztásra való felhasználása is fokozott figyelmet kap világszerte. A rovarok helyettesíthetik a húsból és halból nyert fehérjék egy részét. A világ számos részén fogyasztanak ehető rovarokat, és a kutatások a feldolgozott rovarok – például lisztként történő – felhasználásának módjaira összpontosítanak tápláló élelmiszerek előállítására. Például a Biopolymer Solutions Ltd bemutatott egy AgriTech Catalyst által finanszírozott megvalósíthatósági tanulmányt az Africa-UK AgriFood Innovation Missions 2020 során . A projekt a helyben feldolgozott rovarok felhasználását vizsgálta Afrikában emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer előállítására. Más, folyamatban lévő afrikai kutatások a feldolgozott rovartermékek, például a rovarolaj táplálkozási előnyeit kutatják.

Innovációs lehetőségek Afrikában

A sertés-, baromfi- és akvakultúra-ágazat számos fejlődő országban a leggyorsabban növekvő mezőgazdasági ágazatok közé tartozik. A jelenlegi fehérjealapú takarmányok azonban korlátozottak és költségesek. Mint ilyen, jelentős lehetőségek rejlenek a tenyésztett rovarágazat kiterjesztésére Afrikában az állattenyésztés és az akvakultúra-ágazat növekedésének támogatása érdekében.

Az új rovartermesztési technológiák kifejlesztése lehetőséget kínálhat számos környezeti és fejlesztési kihívás leküzdésére. Az egyik ilyen eset a Sanergy , egy kenyai székhelyű vállalat által elfogadott modell , amely a vécéhulladékot a Black Soldier Fly lárvák segítségével szerves trágyává alakítja át. Különféle kihívásokkal küzdve egy kenyai, ruandai, tanzániai és ugandai kutatócsoport vizsgálja a sáskák által kínált táplálkozási és élelmezésbiztonsági előnyöket. A sáskarajok hónapok óta sújtották Közép- és Kelet-Afrikát, a csapat célja annak feltárása, hogyan lehet fenntartható vállalkozásokat felépíteni a sáskákból származó élelmiszer- és takarmánygyártás területén.

Számos rovarfaj hagyományosan része volt az emberek étrendjének Afrika számos országában, azonban korlátozott ismeretekkel rendelkezik a rovarok élelmiszerbiztonsághoz és táplálkozáshoz való hozzájárulásáról. Egyre több kutatás folyik a hagyományos ehető rovarok tápértékével kapcsolatban, és folyamatosan folyik innovatív termékfejlesztés.

Rovartermelés az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a rovartermesztéssel kapcsolatos innováció növekszik, és az elmúlt néhány évben jelentős befektetést kapott a UK Research and Investment (UKRI) részéről. Az Entocycle vezette „Insectrial Revolution” nevű konzorciumot 10 millió font értékben hozták létre 2020-ban az Egyesült Királyság első ipari méretű rovarfarmjának fejlesztésére. Az élelmiszerhulladékon fekete katonalegyeket fognak támasztani, hogy magas fehérjetartalmú, fenntartható takarmánytermékeket fejlesszenek ki.

Az Egyesült Királyság az ágazat számos területén növekedést tapasztal, beleértve a rovartenyésztést, a tenyésztést és a takarmánytermékek fejlesztését. A jogszabályok fontos tényező, amely befolyásolja az Egyesült Királyság szektorának jelenlegi növekedési és fejlődési irányát. Az uniós jogszabályok a rovarokat haszonállatnak tekintik, ami azt jelenti, hogy nem etethetők élelmiszer-hulladékkal vagy állati trágyával, ami korlátozza a rovarok hulladék-újra hasznosításának lehetőségét. Ez a rendelet lehetővé teszi a feldolgozott rovarfehérje takarmányként történő felhasználását az akvakultúrában és élő rovarok használatát baromfiban, de még nem takarmányként más haszonállatok számára.

Forrás: Innovate UK Business Connent 2021.12.05.

Scroll to Top